Turism (ne)accesibil | Tur ghidat în Iași

Ieri am petrecut cîteva ore tare captivante în compania ghizilor Iasi.Travel.
Ni s-a prezentat un traseu în centrul Iaşului, pe parcursul căruia am aflat o mulțime de lucruri fascinante despre istoria şi arhitectura oraşului. Faptul că mare parte din grupul nostru eram utilizatori de scaun rulant a fost o premieră pentru ghizi şi o încîntare pentru noi să avem parte de un astfel de tur.

Traseul a fost plin de provocări din cauza lipsei accesibilizării stradale, trotuare fără rampă sau rampe neconforme, construite la un unghi impracticabil, lipsa unor treceri de pietoni semaforizate sau alte diverse blocaje. Am fost nevoiți de cîteva ori să reconfigurăm traseul şi am ajuns să circulăm, inevitabil, pe carosabil, fiind expuși la riscuri.

Prin organizarea acestui grup am intenționat să subliniem direct din teren piedicile cauzate de lipsa infrastructurii de acces a oraşului şi să conştientizăm Primăria Municipiului Iași de nevoia dezvoltării unui oraş incluziv, atent la nevoile persoanelor cu dizABILITĂȚI, în care turismul accesibil să devină o realitate.

Iaşul este un oraş foarte ofertant, cu o istorie impresionantă din care ar avea oricine de învățat, care merită cunoscută şi la care trebuie să aibă acces neîngrădit toți cetățenii, cu şi fără dizabilități, fie din țară sau străini.

În momentul de față sînt încă multe probleme de accesibilitate la instituțiile publice, infrastructură stradală sau în transportul public. Şi nu doar pentru utilizatorii de scaun rulant, ci şi pentru nevăzători sau persoanele cu deficiențe de auz şi vorbire.

Sperăm ca prin organizarea mai multor evenimente de acest fel să atragem atenția administrației locale asupra nevoilor persoanelor cu dizabilități, astfel încît problemele de acces să fie remediate.

După experiența asta vom formula din partea Asociației euRespect și Iasi.Travel un memoriu în atenția Primarului Iașului, prin care dorim să obținem pe cale oficială asumarea răspunderii în vederea amenajării infrastructurii stradale de acces.

Mulțumim mult ghizilor noștri pentru turul memorabil!  To be continued…

Vizitați site-ul www.Iasi.Travel – inspired by students! – veți fi impresionați, garantat!

www.euRespect.ro
#VisitIași #TurismAccesibil
#Accesibilitate=#ViațăActivă
#IncluziuneaContează #AccessibleIasi
#ICTR #rISeUp #CredeÎnOrașulTău

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *