Poveste din Aeroport

Pe 3 decembrie, chiar de Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități am găsit un cadou în parcarea adaptată a Aeroportului Iași.

Flash-back: la început de an, în martie, nici nu existau locuri de parcare adaptate, dar după ce am sesizat Conducerea Aeroportului și Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Iași – care a făcut o anchetă și a constatat neregulile – au reușit să accesibilizeze parțial parcarea aeroportului.

După mai bine de 8 luni au fost făcute doar marcajele pe sol, lipsesc indicatoarele verticale cu semnul specific, de-abia găsești un gardian căruia să-i arăți legitimația albastră ca să deschidă bariera să poți ieși din parcare și, peste toate, parcării adaptate i s-a atribuit și un rol multifuncțional, e și spațiu de colectare a gunoaielor.

Nu aș fi scris despre povestea asta, am sperat că este o situație nefericită de moment, dar sîmbătă, la 4 zile după ce am făcut fotografia asta, același container, golit de data asta, era fix în aceeași poziție, pe unul din locurile de parcare adaptat.

E o imagine tristă, reprezentativă pentru țara asta, aici și în alte nenumărate cazuri se reflectă indiferența față de nevoile celuilalt, lipsa de educație civică, lipsa bunului simț elementar, nepăsarea în fața riscului unei amenzi și alte aspecte prea bine cunoscute deja. Cu toate astea, știu că putem mai bine de atît și mă încăpățînează mai tare, am devenit neobosit în scrisul de sesizări, mai ales după ce am avut cîteva experiențe cu rezultate pozitive. Obișnuiesc să mobilizez și instituțiile de control, care sînt cam amorțite dacă cetățenii nu le dau de treabă și mi-e tot mai limpede că doar așa o să ne vindecăm ca țară. Cînd o să învățăm să ne pese mai mult de soarta noastră ca o comunitate, cînd nu o să privim doar ‘neputincioși’ în fața nedreptăților, cînd a lua atitudine o să devină reflex de bună conduită. Mecanismele astea sînt la îndemîna tuturor, voință să fie!

Am mai trimis astăzi o adresă Conducerii Aeroportului în care am semnalat cele de mai sus și vreau să cred că se vor găsi soluții pentru rezolvarea problemelor. Vedem.

Atașez aici și sesizarea mea.     Alex LUCHICI Membru Fondaror și Manager Proiecte Asociația euRespect   #AeroportIași #Accesibilitate=#ViațăActivă #IncluziuneaContează euRespect

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *