Dezbaterea publică asupra noului Regulament de Parcare în municipiul Iași

? Coordonatorul euRespect, Alex Luchici, a participat alături de Anca Gherasim, reprezentant CIVICA, la dezbaterea publică asupra noului Regulament de Parcare în municipiul Iași organizată de Primăria Municipiului Iași în urma inițiativei APTA – Alianța pentru Promovarea Transportului Alternativ Iași. Online s-au alăturat și Tudor Măcicăşan, expert în mobilitate urbană durabilă, creator a peste 30 de politici de parcare în țară și orașe din Asia.
? Am înaintat propuneri în concordanță cu unul dintre obiectivele majore ale politicilor de parcare moderne: diminuarea parcării pe stradă, pentru recuperarea şi reamenajarea spaţiului public, cu avantaje de estetică urbană şi calitatea locuirii.
? Principala problemă identificată la noul regulament este continuarea sistemului de licitație publică a locurilor rezidențiale. Inechitabil, greoi, acesta favorizează parcarea haotică și gratuită pe aleile de acces, trotuarele, spațiile verzi din jurul blocurilor.
Lipsa coerciției și a evidenței stricte a ocupării spațiului public fac ca multe zone rezidențiale să fie pline de mașini ale unor firme, dube, mașini de tractare etc.
?O soluție pe termen lung, o nouă strategie de parcare, va fi obținută în cadrul unui grup de lucru constituit din membri ai executivului, consilieri locali și reprezentanți ai societății civile.
?Privim cu optimism această colaborare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *