5 mai – Ziua Europeană pentru Viață Independentă

Astăzi, pe plan european, persoane cu dizabilități, organizații din domeniu și instituții publice au celebrat Ziua Europeană pentru Viață Independentă.

În 2014, Rețeaua Europeană pentru Viață Independentă (European Network on Independent Living – ENIL), o asociere de organizații și persoane cu dizabilități de la nivel european, a declarat ziua de 5 mai drept „Ziua Europeană pentru Viață Independentă” (www.enil.eu).

Această zi plină de semnificație a fost asumată ca o zi de recunoaștere a drepturilor, a valorilor și a importanței integrării persoanelor cu dizABILITĂȚI în comunitate.

Viața independentă în comunitate presupune înainte de toate crearea cadrului prin care persoanele cu dizabilități să poată decide unde să trăiască, cu cine să trăiască și cum să trăiască.

Așadar, viața independentă reprezintă deținerea controlului asupra propriei vieți cu asigurarea unei protecții sociale adecvate nevoilor individuale.

Din păcate pentru persoanele cu dizabilități din România a avea în prezent o viață independentă este încă un deziderat greu de atins.

Încă există probleme mari de accesibilitate în instituții, la nivelul infrastructurii publice, iar măsurile de protecție socială care să susțină o viață independentă pentru persoanele cu dizabilități sînt deficitare.

Demersurile care se întreprind pentru facilitarea vieții active sînt puse greu în aplicare şi vin tot în urma presiunii societății civile.

Totuși, în ultimul timp am găsit o deschidere mai mare din partea autorităților în vederea luării de măsuri ce țin de îmbunătățirii calității vieții persoanelor cu dizabilități.

Sperăm ca în viitorul apropiat prin colaborare cu societatea civilă să vedem schimbări pozitive în comunitate în privința facilitării vieții independente celor cu dizabilități.

#ZiuaEuropeanăPentruViațăIndependentă
#EuropeanIndependentLivingDay
#ILDAY19
#PersoaneCuDizABILITĂȚI
#Accesibilitate=#ViațăActivă
#IncluziuneaContează | Alex Luchici
#IașulAccesibil

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *