Microsoft EU Accessibility Summit | Bruxelles, 11-12 Aprilie 2019

În momentul de față, Microsoft este cu siguranță cel mai mare dezvoltator la nivel global de software de accesibilitate pentru persoanele cu dizabilități. În două zile, cît a ținut EU Accessibility Summit organizat în Bruxelles, au fost prezentate tehnologii fenomenale dezvoltate pentru a facilita accesul la informație a persoanelor cu diferite tipuri de dizabilități, pentru a putea interacționa mai bine cu cei din jur, pentru a creşte productivitatea sau pur şi simplu pentru a îmbunătăți calitatea vieții celor ce trăiesc cu o dizabilitate.

 

La Summit am fost peste 100 de oameni din multe părți ale Europei şi de peste ocean, din State, reprezentanți de ONG-uri şi colaboratori Microsoft – persoane nevăzătoare (atracția sălii a fost cîinele utilitar al unui domn), persoane cu mobilitate redusă, utilizatori de scaun rulant, persoane cu dizabilități intelectuale şi unele cu deficiențe de auz şi vorbire însoțite de interpreți de limbaj mimico-gestual.

 

Am asistat la o serie de prezentări şi mi s-a părut impresionantă dedicarea cu care lucrează inginerii şi dezvoltatorii Microsoft pe crearea de programe de accesibilitate într-o legătură extrem de strînsă cu utilizatorii finali, adică cu cei cu dizabilități. Mulți dintre angajații companiei sînt persoane cu dizabilități şi sînt direct implicați în componenta de accesibilitate. M-a impresionat şi viziunea obiectivă a liderilor de proiecte în cadrul Microsoft care au subliniat productivitatea persoanelor cu dizabilități la locul de muncă şi acuratețea acestora în privința multor aspecte ce țin de dezvoltarea de software pe accesibilitate. De admirat este faptul că, la nivel de companie, dizabilitățile persoanelor angajate sînt considerate un atu în dezvoltarea programelor şi tehnologiilor asistive.

 

Compania a dezvoltat strategii de angajare pentru persoanele cu dizabilități cu accent pe metodologie, mai ales în situația persoanelor cu dizabilități intelectuale, avînd în vedere că această categorie reprezintă 70% din totalitatea persoanelor cu dizabilități la nivel global. Microsoft pune mereu lucrurile în perspectivă şi caută să conştientizeze populația în privința importanței componentei de accesibilitate în orice domeniu.

 

Cîteva dintre softurile de-a dreptul mindblowing ar fi: 》 Live captioning sau EVE – momentan în engleză şi alte cîteva limbi – care transpune vorbirea în text în timp real şi poate ajuta persoanele cu deficiețe de auz să-i înțeleagă pe cei cu care conversează. Programul poate funcționa pe telefon, a fost utilizat şi la Summit, textul fiind proiectat pe monitoare şi este integrat mai nou şi în Microsoft Office, în prezentările Power Point. 》 Seeing AI – o aplicaţie pe telefon care le citeşte textul de pe orice imagine sau document celor cu deficiențe de vedere şi are multe alte funcții care le sînt de mare ajutor. 》 Tobii Dynavox – care este un monitor cu un dispozitiv ataşat care urmăreşte mişcările ochilor utilizatorului. Ajută persoanele cu paralizie cerebrală sau cu afecțiuni la nivelul vorbirii să comunice formulînd propoziţii cu privirea pe care le redă ulterior printr-o voce sintetică. Are multe alte funcții presetate ce țin de controlul mediului din casă, controlul luminilor, a televizorului sau a altor gadgeturi inteligente. Şi eu folosesc un eyetracker Tobii, dar fără monitorul respectiv, pe care îl ataşez la laptop şi cu care pot controla cursorul de pe ecran doar cu privirea, prin mişcările ochilor. Are o precizie foarte mare şi pare de domeniul Sci-Fi. Dar e cît se poate de real şi funcționează cu softul Eye Control integrat în Windows 10 şi mă bucur că am avut ocazia la Summit să îi întîlnesc pe unii dintre inginerii care au lucrat la dezvoltarea programului. Ba chiar am stabilit să colaborăm pentru înbunătățirea softului, pe măsură ce le voi transmite feedback ca utilizator. 》 Office 365 – care are opțiuni grozave de prezentare a textelor din documente în diferite formate şi pe silabe pentru a fi mai uşor de citit de către persoanele dislexice.

 

Ar mai fi multe lucruri ineresante de spus, dar vom posta în perioada următoare informații detaliate despre fiecare program în parte pe pagina Asociației euRespect.

A fost o experiență fantastică participarea la Summit, iar Microsoft merită toată admirația pentru efortul şi energia pozitivă pe care le investeşte pentru a sprijini persoanele cu dizABILITĂȚI din întreaga lume.

  Alex LUCHICI Asociația euRespect www.AlexLuchici.wordpress.com  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *